Linux Format forums Forum Index Linux Format forums
Help, discussion, magazine feedback and more
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

How do I reistall the bootloader thing?

 
Post new topic   Reply to topic    Linux Format forums Forum Index -> Help!
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Alex01UK
LXF regular


Joined: Thu Jun 14, 2012 5:31 pm
Posts: 226
Location: Scarborough, North Yorkshire, United Kingdom

PostPosted: Tue Apr 08, 2014 12:00 pm    Post subject: How do I reistall the bootloader thing? Reply with quote

Windows 7 home premium and 5o gigs unused space on hard drive. tried to install, have messed up the bootloader grub thing.

how do i make it boot into windows 7 please? prior to installing ubuntu studio on the available space.

I gues I need to scan for partitions and operatingg system and stuff. erm how do i do that please. it really should not be this difficult.
_________________
Acer Aspire 5551: AMD Athlon P320 (2.1 GHz), 3GB RAM, ATI HD 425o Graphics.
64bit Windows 7 Home Premium, 64bit Ubuntu Studio 14.o4, 32bit Mint 17 MATE.

''I am what I am, because we are what we are.''
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
nelz
Site admin


Joined: Mon Apr 04, 2005 12:52 pm
Posts: 8464
Location: Warrington, UK

PostPosted: Tue Apr 08, 2014 1:55 pm    Post subject: Reply with quote

Windows normally overwrites GRUB with its own bootloader on installation. The system should boot straight into Windows.

If you don't have Linux installed currently, you can't install GRUB. Boot from your Windows disc to fix the Windows bootloader, then boot from the Ubuntu disc to install that, which will take care of partitioning and setting up GRUB.
_________________
"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results." (Albert Einstein)
Back to top
View user's profile Send private message
Alex01UK
LXF regular


Joined: Thu Jun 14, 2012 5:31 pm
Posts: 226
Location: Scarborough, North Yorkshire, United Kingdom

PostPosted: Tue Apr 08, 2014 2:42 pm    Post subject: Reply with quote

nelz wrote:
Windows normally overwrites GRUB with its own bootloader on installation. The system should boot straight into Windows.

If you don't have Linux installed currently, you can't install GRUB. Boot from your Windows disc to fix the Windows bootloader, then boot from the Ubuntu disc to install that, which will take care of partitioning and setting up GRUB.


When I first installed Linux Mint Debian it wiped my windows 7 and backup partition. the win disk i have doesn't seem to want to boot anymore....
_________________
Acer Aspire 5551: AMD Athlon P320 (2.1 GHz), 3GB RAM, ATI HD 425o Graphics.
64bit Windows 7 Home Premium, 64bit Ubuntu Studio 14.o4, 32bit Mint 17 MATE.

''I am what I am, because we are what we are.''
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
arochester



Joined: Wed Oct 15, 2008 8:08 pm
Posts: 80
Location: Scotland

PostPosted: Tue Apr 08, 2014 2:44 pm    Post subject: Reply with quote

https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/grub ?
Back to top
View user's profile Send private message
nelz
Site admin


Joined: Mon Apr 04, 2005 12:52 pm
Posts: 8464
Location: Warrington, UK

PostPosted: Tue Apr 08, 2014 3:28 pm    Post subject: Reply with quote

Alex01UK wrote:
When I first installed Linux Mint Debian it wiped my windows 7 and backup partition. the win disk i have doesn't seem to want to boot anymore....


LMDE doesn't set up the partitioning automatically, you have to do it yourself. It sounds like you removed an important Windows partition instead of resizing it.

I was referring to booting from your Windows disc, not disk. That is, the install CD/DVD.
_________________
"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results." (Albert Einstein)
Back to top
View user's profile Send private message
Alex01UK
LXF regular


Joined: Thu Jun 14, 2012 5:31 pm
Posts: 226
Location: Scarborough, North Yorkshire, United Kingdom

PostPosted: Tue Apr 08, 2014 3:57 pm    Post subject: Reply with quote

nelz wrote:
Windows normally overwrites GRUB with its own bootloader on installation. The system should boot straight into Windows.

If you don't have Linux ins to talled currently, you can't install GRUB. Boot from your Windows disc to fix the Windows bootloader, then boot from the Ubuntu disc to install that, which will take care of partitioning and setting up GRUB.


When I boot off the Windows dvd it gives me the option to install it on top of itself or in the free space. i don't need to reinstall Windows, I just need to install a link which will do whatever it is called that has to be done when you install a Linux so it gives you the option of Windows 7 or Linux. whch I am using. I've got a 18o gig hard drive with Windows 7 on, a 6o gig backup which is full, and just been increased to 8o gig, and 5o gigs of unallocated space. I did this before and it worked! So, to put 64 bit Ubuntu Stiudio 14.o4 which is what I want to run.

I have the LXF dvd with 64 bit Fedora 2o on which I used to install will give me thee option of runnig windows or Fedora, but I don't want Fedora I want ubuntu studio, so maybe I should direct my enquiries to them? It really shouldn't be this difficult. I could even wait till the release on 17th April, but at mo my only bootable options are a 16 gig hard drive with 64 ubtudio 14.01 but I just want to use my Windows so tu studi do things Even just is there a command that will install it so it boots straight in Windows I don't know; aint got a clue...

Could do the fedora thing, to get a working Windows 7 but then I have the same prob i am having now. Having to remove Fedora so I can install Ubuntu Studio!!!!!!!!! I just wanna make my laptop usable, but why won't my chosen Linux work, seems like I am going round in circles bangng my headagaisnst a brick wall

It's like, if I install any Linux, it will make it have a boot option try Fedora 2o agai nbut that was rubbsh laptop screen was blank and only 1 dsplay on external vga monitor.ion giving the option to boot into Windows 7 or Linux.

Is there a cli command that will scan al my partitions for bootable os's abd installs the boot loader for me?
_________________
Acer Aspire 5551: AMD Athlon P320 (2.1 GHz), 3GB RAM, ATI HD 425o Graphics.
64bit Windows 7 Home Premium, 64bit Ubuntu Studio 14.o4, 32bit Mint 17 MATE.

''I am what I am, because we are what we are.''
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
nelz
Site admin


Joined: Mon Apr 04, 2005 12:52 pm
Posts: 8464
Location: Warrington, UK

PostPosted: Tue Apr 08, 2014 8:21 pm    Post subject: Reply with quote

What exactly is the problem? Are you running LMDE or Fedora? If you install a Linux distro it will install GRUB for you and GRUB will scan your system for installed OSes. When you install Ubuntu, tell it to install GRUB to the MBR, this will replace the Fedora GRUB and you should get what you want.

You can also do it by booting from a live CD and running grub-install, but since you want to install a new distro anyway, you may as well let that take care of it.
_________________
"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results." (Albert Einstein)
Back to top
View user's profile Send private message
Marrea
LXF regular


Joined: Fri Apr 08, 2005 10:32 pm
Posts: 1873
Location: Chilterns, West Hertfordshire

PostPosted: Tue Apr 08, 2014 9:16 pm    Post subject: Reply with quote

Alex01UK wrote:
When I boot off the Windows dvd it gives me the option to install it on top of itself or in the free space.


The Windows 7 DVD has a Startup Repair process, which you might like to try.

Boot from the DVD and wait while it goes through the initial Windows 7 setup procedure. When it gets to the “Install now” screen, click on “Repair your computer” (bottom left).

The System Recovery Options will try to locate your Windows 7. Fingers crossed it will. Click on “Next”. From the “Choose a recovery tool" screen select “Startup repair”.

Startup Repair will attempt to repair whatever problems it found. (NB If your computer restarts several times during this repair process do not boot from the DVD on any restart.)

Once you see the “Restart your computer to complete the repairs” screen, click the Finish button and with a bit of luck Windows will start.

If this doesn’t work, you can try repairing the master boot record by booting from the DVD again and this time selecting “Command prompt” from the “Choose a recovery tool” screen. Then at the command prompt screen type:

Code:
bootrec /fixmbr

and press enter

followed by
Code:
bootrec /fixboot

and press enter
Back to top
View user's profile Send private message
Alex01UK
LXF regular


Joined: Thu Jun 14, 2012 5:31 pm
Posts: 226
Location: Scarborough, North Yorkshire, United Kingdom

PostPosted: Wed Apr 09, 2014 10:38 am    Post subject: Reply with quote

[quote="Marrea"]
Alex01UK wrote:
When I boot off the Windows dvd it gives me the option to install it on top of itself or in the free space.


The Windows 7 DVD has a Startup Repair process, which you might like to try.

Boot from the DVD and wait while it goes through the initial Windows 7 setup procedure. When it gets to the “Install now” screen, click on “Repair your computer” (bottom left).

no repair option shown. fixed now increased my C: partition by 2o gigs and put Fedora on Gnome 4.o Alpha zero latency kernal. alas, we can dream off the LXF dvd last month
_________________
Acer Aspire 5551: AMD Athlon P320 (2.1 GHz), 3GB RAM, ATI HD 425o Graphics.
64bit Windows 7 Home Premium, 64bit Ubuntu Studio 14.o4, 32bit Mint 17 MATE.

''I am what I am, because we are what we are.''
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
View previous topic :: View next topic  
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Linux Format forums Forum Index -> Help! All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Linux Format forums topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Copyright 2011 Future Publishing, all rights reserved.


Web hosting by UKFast