Linux Format forums Forum Index Linux Format forums
Help, discussion, magazine feedback and more
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

IDE drives not detected by BIOS

 
Post new topic   Reply to topic    Linux Format forums Forum Index -> Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mikeo0302



Joined: Thu Aug 11, 2011 8:48 pm
Posts: 7

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 8:52 pm    Post subject: IDE drives not detected by BIOS Reply with quote

My main box has three hard drives, two PATA in a master/slave configuration, and one SATA. I use the SATA exclusively for media storage, but it seems that the BIOS is now only detecting the SATA. This means I get error 21 from GRUB and cannot get into any of my OSes.

I replaced the IDE cable, and have checked that the controllers are active in the BIOS but there is still no luck and the sockets are displayed as [Not Detected] in my BIOS.

What else can I try?
Back to top
View user's profile Send private message
paulm
LXF regular


Joined: Mon Apr 03, 2006 5:53 am
Posts: 242
Location: Oxfordshire, UK

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 9:25 pm    Post subject: Reply with quote

Sounds like a hardware problem. Could be one of the PATA drives has a problem, or the onboard PATA controller has a problem.

First, try each PATA drive on its own. If neither works, try them in another machine. That should at least narrow down the problem.

Paul.
Back to top
View user's profile Send private message
Mikeo0302



Joined: Thu Aug 11, 2011 8:48 pm
Posts: 7

PostPosted: Fri Aug 12, 2011 9:18 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for your help. The problem appears to have resolved itself overnight, but worried that it may happen again.
Back to top
View user's profile Send private message
Mikeo0302



Joined: Thu Aug 11, 2011 8:48 pm
Posts: 7

PostPosted: Fri Aug 12, 2011 9:38 am    Post subject: Reply with quote

Scratch that, just tried to boot into mint 11 (installed from the cover disc of LXF), gdm login screen froze so I forced a reboot, and again the PATA drives are not detected. What I didn't mention at first (I didn't think it would be relevant) is that the first time I booted into mint, it froze up and it was after forcing a reboot on this that the problem first occurred.

The drives are as follows:

80GB PATA master: Windows Vista
320GB PATA slave: Linux Mint 11 and Crunch Bang Linux
500GB SATA (socket 2): Media, although I believe my GRUB is installed on here for some reason
Back to top
View user's profile Send private message
donoreo
LXF regular


Joined: Mon Apr 11, 2005 2:49 pm
Posts: 788
Location: Toronto, Ontario, Canada

PostPosted: Fri Aug 12, 2011 1:49 pm    Post subject: Reply with quote

Try booting with just one of the IDEs and then the other. Do this a few times, it sounds like one of the drives may be on the way out.
_________________
I cannot deny anything that I did not say.
Back to top
View user's profile Send private message
View previous topic :: View next topic  
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Linux Format forums Forum Index -> Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Linux Format forums topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Copyright 2011 Future Publishing, all rights reserved.


Web hosting by UKFast