Linux Format forums Forum Index Linux Format forums
Help, discussion, magazine feedback and more
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Cable modem recognised only by Suse 9.3 - I'm running 10.0!

 
Post new topic   Reply to topic    Linux Format forums Forum Index -> Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
wildduck



Joined: Sun Oct 30, 2005 5:46 pm
Posts: 3

PostPosted: Sun Oct 30, 2005 6:47 pm    Post subject: Cable modem recognised only by Suse 9.3 - I'm running 10.0! Reply with quote

Hi. I've become a permanent Linux newbie because I've never been able to get a modem to work for me on Linux. As my machine is dual-boot, I inevitably switch back to Windows, where the modem does work. A year or two ago, I got a Motorola Surfboard SB5100i (256k) cable modem installed by Blueyonder. Wonderful in Windows (after a 56k), known to work with Linux but no joy for me.

I've tried several installations - Suse 9.1/9.2/10.0, and live distros including the latest Knoppix, and got no joy. Except for Suse 9.3 live distro, which went straight out to the web, no trouble! Hope at last, I thought. But when I downloaded Suse 10.0 (through Windows!) it all went flat - no link.

When I dug down into the settings (and I'm a lost sheep when it comes to any form of comms) I found eth0 device: realtek: Semiconductors Ltd. RTL-8139/8139c/8139c+ (rev10), which might as well be Greek to me. Guessing that the modem might not be properly installed, I tried to install it and was told that "DHCP client is already running on eth0". So I went back to the live distro (i.e. the one working Linux partnership) and this identified what I take to be 2 network cards: AOpen (the mother board name) plus the 8139 string above, and "Motorola ING USB Cable Modem".

I suspect that the live distro may be working because it's not setting up eth0 for local networking (which I don't do anyway), but other distros do set it up. But I'm totally lost on this, and frustrated at not being able to move on with Linux. Any ideas anyone? Please!

Harry.
Back to top
View user's profile Send private message
johndough



Joined: Tue May 10, 2005 7:50 pm
Posts: 77

PostPosted: Wed Nov 02, 2005 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

hiya

is the cable modem connecting to your machine via a network card/onboardNIC or USB.

it seems like you have 2 network devices, and the wrong one is being detected first and set up as eth0 and DHCP.

so if you have 2 devices, can you remove 1 and try again?

and give us some more details on what other hardware it interacts with.
Back to top
View user's profile Send private message
wildduck



Joined: Sun Oct 30, 2005 5:46 pm
Posts: 3

PostPosted: Wed Nov 02, 2005 8:11 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

Thanks for your questions. I had wondered about the order of detection, but a full day after my posting I suddenly realised that the connection was probably pure USB and I've just checked and it is. My motherboard has on-board networking, but it isn't hooked up to anything.

But I'm still lost with comms. Is eth0 still relevant? What else would it help you to know? The cable modem is a Motorola Surfboard 51001.

Harry.
Back to top
View user's profile Send private message
wildduck



Joined: Sun Oct 30, 2005 5:46 pm
Posts: 3

PostPosted: Tue Nov 08, 2005 6:09 pm    Post subject: Reply with quote

Okay, I started thinking for myself. As I didn't network, I didn't need a router, and I knew I had an ethernet socket in the computer. At 4.48, an ethernet cable was worth a gamble. I stuck it in and pulled out the USB link and switched the modem on again. After a few seconds it was up and running without changing Linux settings. Finally.

If you're another one hung up on modem problems, this answer is as cheap as it gets, and it may be imagination, but web downloading seems much faster, too.

Harry.
Back to top
View user's profile Send private message
View previous topic :: View next topic  
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Linux Format forums Forum Index -> Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Linux Format forums topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Copyright 2011 Future Publishing, all rights reserved.


Web hosting by UKFast