Linux Format forums Forum Index Linux Format forums
Help, discussion, magazine feedback and more
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

redhat wont mount hardware

 
Post new topic   Reply to topic    Linux Format forums Forum Index -> Help!
View previous topic :: View next topic  
Author Message
thefalcon



Joined: Fri Jun 10, 2005 10:22 pm
Posts: 3

PostPosted: Fri Jun 10, 2005 10:27 pm    Post subject: redhat wont mount hardware Reply with quote

I have a P4 2.4, 128 memory,DVD burner sony DRU710,ASUS P4S533
mobo.I installed redhat 9 with no problems and was able to mount my
hardware.Recently it wont let me mount any hardware.Thid is the command I use. mount -t iso9660 /dev/cdrom /mnt/cdrom.
It says, the cdrom is not a block device.I checked fstab in /etc
and all it shows all the hardware with the commands I need.
Please any help would be appreciated.
Back to top
View user's profile Send private message
youlikeicecream
LXF regular


Joined: Fri Jun 03, 2005 12:40 pm
Posts: 721
Location: Oxford

PostPosted: Fri Jun 10, 2005 11:13 pm    Post subject: RE: redhat wont mount hardware Reply with quote

have you had a look in /dev to see what your block device is ? I have :

mike@Kubuntu:/dev$ ls cd*
cdrom cdrom1 cdrw
mike@Kubuntu:/dev$ ls dv*
dvd dvdram dvdrw
mike@Kubuntu:/dev$

my /etc/fstab looks a little like this :

/dev/hdc /media/cdrom udf,iso9660 ro,user,noauto 0 0
/dev/hdd /media/cdrom1 udf,iso9660 ro,user,noauto 0 0

notice that it is not mounting a block device such as /dev/cdrom but actually /dev/hdc

weird huh. I am using Kubuntu 'hoary hedgehog'

Mike Smile
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger MSN Messenger
thefalcon



Joined: Fri Jun 10, 2005 10:22 pm
Posts: 3

PostPosted: Sat Jun 11, 2005 12:02 am    Post subject: RE: redhat wont mount hardware Reply with quote

my /etc/fstab looks like yours
Back to top
View user's profile Send private message
fingers99
LXF regular


Joined: Thu Apr 07, 2005 7:15 pm
Posts: 143

PostPosted: Sat Jun 11, 2005 1:46 am    Post subject: RE: redhat wont mount hardware Reply with quote

You're not trying to mount an audio CD by any chance?
Back to top
View user's profile Send private message
dandnsmith
LXF regular


Joined: Fri Apr 15, 2005 11:01 am
Posts: 313
Location: Berks, UK

PostPosted: Sat Jun 11, 2005 10:51 am    Post subject: Reply with quote

If you look a little deeper, you can see whether the devices are block or character:

do ls -l /dev/cdrom
and you'll probably find it's a link to /dev/hdc

do ls -l /dev/hdc
and youll see that the bit showing permissions starts with a b denoting block type - a charactre device starts with a c

'mount' messages are, in my experience, often misleading in that they don't really tell what's wrong - merely that something is, and it's then up to you to find what.
_________________
Derek
Back to top
View user's profile Send private message
youlikeicecream
LXF regular


Joined: Fri Jun 03, 2005 12:40 pm
Posts: 721
Location: Oxford

PostPosted: Sat Jun 11, 2005 11:11 pm    Post subject: Reply with quote

i agree with you dandnsmith, there are many error messages that are quite misleading.

falcon, are you using gnome or kde with redhat, and which version of redhat ?

mike Smile
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger MSN Messenger
View previous topic :: View next topic  
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Linux Format forums Forum Index -> Help! All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Linux Format forums topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Copyright 2011 Future Publishing, all rights reserved.


Web hosting by UKFast