What's stopping Knoppix 3.8 on Fujitsu N3511 laptop?

For discussing Linux compatible (or not) devices

Moderators: ChrisThornett, LXF moderators

What's stopping Knoppix 3.8 on Fujitsu N3511 laptop?

Postby serene » Sat Jul 09, 2005 4:13 pm

Hi all.

I've never run into a laptop so far that Knoppix won't start on until now.
- Knoppix 3.9
- Fujitsu N3511 (New)

commands: knoppix noscsi

How do I tell what's stopping the startup of Knoppix, it gets stuck on
autoconfiguring devices !

I've also tried : knoppix noscsi failsafe

Thank you.
User avatar
serene
LXF regular
 
Posts: 111
Joined: Sun Jun 19, 2005 12:43 pm

RE: What

Postby A-Wing » Sat Jul 09, 2005 4:20 pm

I would try things like NOACPI and PCI=BIOS. I can't find any data on running Linux on these, so I can't how compatible the BIOS is and the correct settings for it.
Andrew Hutchings, Linux Jedi
http://www.a-wing.co.uk
User avatar
A-Wing
LXF regular
 
Posts: 460
Joined: Tue Jul 05, 2005 7:25 pm
Location: Wellingborough

re: What's stopping Knoppix 3.8 on Fujitsu N3511 laptop?

Postby serene » Sat Jul 09, 2005 6:45 pm

For A-Wing.

Thanks however, doesn't the NOACPI option disable the battery monitoring and fan for the laptop when it gets too hot?

Serene.
User avatar
serene
LXF regular
 
Posts: 111
Joined: Sun Jun 19, 2005 12:43 pm

RE: re: What

Postby A-Wing » Sat Jul 09, 2005 7:05 pm

That should be run by the BIOS's own monitoring system and is usually just an override via ACPI, otherwise a bad Windows install would toast your lappy.
Andrew Hutchings, Linux Jedi
http://www.a-wing.co.uk
User avatar
A-Wing
LXF regular
 
Posts: 460
Joined: Tue Jul 05, 2005 7:25 pm
Location: Wellingborough

re: What

Postby serene » Sat Jul 09, 2005 9:24 pm

A-Wing wrote:That should be run by the BIOS's own monitoring system and is usually just an override via ACPI, otherwise a bad Windows install would toast your lappy.


A-Wing, would you recommend somewhere one can check the latest hardware compatability for my particular laptop ( Fujitsu N3511 ), using Knoppix 3.9 ?

Thanks a bunch.
Serene
User avatar
serene
LXF regular
 
Posts: 111
Joined: Sun Jun 19, 2005 12:43 pm

Re: What's stopping Knoppix 3.8 on Fujitsu N3511 laptop?

Postby serene » Wed Jul 13, 2005 2:27 am

Knoppix 3.9 still will not start, gets stuck on the 'autoconfigure devices'.

Laptop: Fujitsu Lifebook N3511
Knoppix xommands: NOACPI, PCI=BIOS, noscsi, failsafe

Does anyone have other ideas?

Thank you.
Serene :?:
User avatar
serene
LXF regular
 
Posts: 111
Joined: Sun Jun 19, 2005 12:43 pm

RE: Re: What

Postby Nigel » Wed Jul 13, 2005 8:39 am

Try noapm as well, just in case that's what it's stalling on...
...or try failsafe on it's own (ie just enter "failsafe" at the boot prompt)
Hope this helps,

Nigel.
User avatar
Nigel
LXF regular
 
Posts: 1141
Joined: Fri Apr 08, 2005 8:03 pm
Location: Gloucestershire, UK

Still not starting up...

Postby serene » Fri Jul 15, 2005 11:08 am

Wow this is really frustrating... this is the first time in years I haven't been able to use knoppix as a startup CD.

OK, thank you all for your suggestions but still no success.

I've tried all of the hardware cheat codes to turn off the various detections, including 'failsafe' by itself and it still gets stuck at the "autoconfiguring hardware".

There are some error messages before the hardware detection...
"Modprobe failure: .......ko ......." This is not a directory

I've searched the knoppix forums to no avail.

Anyone with other ideas?

Thank you
Serene
User avatar
serene
LXF regular
 
Posts: 111
Joined: Sun Jun 19, 2005 12:43 pm

Update...

Postby serene » Fri Jul 15, 2005 12:27 pm

Well finally got Knoppix 3.9 to boot.
For those experiencing the same difficultites booting as I am, try this...

knoppix nohwsetup

The Autoconfiguration of hardware is hanging endlessly and prevents booting unless I type the above.

I do not know how to diagnose the problem, how would one find what's causing a boot hang as this with knoppix 3.9?

Thank you
Serene
User avatar
serene
LXF regular
 
Posts: 111
Joined: Sun Jun 19, 2005 12:43 pm

RE: Update...

Postby towy71 » Fri Jul 15, 2005 12:43 pm

I hesitate to ask but have you tried the knoppix forums?
http://www.knoppix.net/forum/
If you find an answer please let us know, it all adds to the usefulness of this site ;-)
Dick
still looking for that door into summer
User avatar
towy71
Moderator
 
Posts: 4276
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:11 pm
Location: wild West Wales

RE: Update...

Postby serene » Sat Jul 16, 2005 7:26 pm

Thanks to all who helped here.
I had previously gone to search the Knoppix forums unsuccessfully.

If you are interested in the end of this problem, you can see it here at:
http://www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=20099

Serene
User avatar
serene
LXF regular
 
Posts: 111
Joined: Sun Jun 19, 2005 12:43 pm

Problem Solved

Postby serene » Wed Jul 20, 2005 10:16 pm

Problem Solved:

I tried another Knoppix based ( and arguably better ) distribution and all hardware is correctly recognized.

Distribution: Kanotix

http://kanotix.com/info/index.php

Cheers.
Serene :D
User avatar
serene
LXF regular
 
Posts: 111
Joined: Sun Jun 19, 2005 12:43 pm


Return to Hardware

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest